JAK NIE MARNOWAĆ JEDZENIA

Planuj zakupy

Zrób listę produktów – spisz dokładnie czego potrzebujesz (najlepiej w telefonie, by nie zużywać dodatkowo papieru). W sklepie „trzymaj” się listy, niech nie skuszą Cię promocje i niskie ceny. W ten sposób nie kupisz nic nie potrzebnego pod wpływem impulsu, nie będziesz się też zastanawiał czy w domu masz masło czy cukier.

handbook-2435546_1920.jpg

Gotuj z tego co masz

Raz w tygodniu przejrzyj lodówkę i ugotuj z tego co masz, bez kupowania nowych produktów. Zostały Ci pomidory i żółty ser zrób na obiad spaghetty.

frog-1729716_1920.jpg

Nie wyrzucaj prodkutów po terminie przydatności na których pisze – należy spożyć przed

Jeśli nie widzisz widocznych przeciwskazań śmiało możesz spożyć taki produkt. To są daty umowne, nic się nie stanie jak zjesz jogurt dzień czy dwa po terminie ważności.

banner-2072165_1920.png

Dziel/wymieniaj się z innymi

Zorganizuj w weekend piknik ze znajomymi, niech każdy przyniesie coś do jedzenia co mu zosało z tygodnia. Poproś ich o zabranie pojemników na żywność, jeśli coś zostanie będziecie się mogli podzielić i wziąć do domu.

Upiekliście za dużo ciasta podzielcie się z sąsiadami, na pewno będzie im miło i Wasze relacje się zacieśnią. Możesz też zaprosić ich na kawę, a przy okazji razem skonsumować ciasto i porozmawiać.

coffee-842020_1920.jpg

Masz swój ogródek z warzywami, a Twój znajomy robi swojską kiełbaskę? Wymieńcie się, oboje na tym skorzystacie.

Odpowiednio przechowuj i przetwarzaj

Zamrażaj produkty świeże i niezepsute, pakuj je w wielorazowe pojemniki na żywność.

Do lodówki wkładaj nieumyte warzywa i owoce, myj je bezpośrednio przed spożyciem bo wilgoć to pożywka dla pleśni.

By przedłużyć świeżość żółtego sera wyjmij go z foliowego opakowania i zawiń w papier pergaminowy.

Z przejrzałych owoców i warzyw można przygotować pyszny koktajl. Wystarczy pokroić je na kawałki, włożyć do blendera dodać trochę wody i jogurtu naturalnego/mleka/kefiru.

14022148_1776125912602142_3284336748288025kkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk845_n.jpg

Nadmiar świeżego pieczywa możesz zamrozić lub ususzyć i zmielić na bułkę tartą. Czerstwy chleb idealnie nadaje się na tosty, zapiekanki lub grzanki do zupy czy sałaki. Jako dziecko uwielbiałam chleb obtoczony w mleku z jajkiem i upieczony na patelni.

Wekuj warzywa, owoce, półprodukty i gotowe dania jednogarnkowe np. fasolkę po bretońsku.

Susz, marynuj i kiś wszysko co się da, żeby się nie zmarnowało i dłużej w spiżarni przetrwało.

Może i Wy znacie triki zapobiegające marnowaniu żywności ?

 

 

 

 

 

19 Comments

  1. Świetny artykuł 🙂 Ja
    Większość rzeczy mrożę, także
    Chleb, bo dzięki temu zawsze jest mięciutki 🙂 Dodatkowo, po zakupach myję cięty szczypiorek i zioła, susze, zawijam w ręcznik papierowy i
    Tak przechowuje w lodowce. Dzięki temu cięte zioła są gotowe do spożycia i się nie psują 🙂

    Polubione przez 1 osoba

  2. Stosujemy wszystkie zasady i staramy się nie dopuszczać do popsucia jedzenia. Nie tolerujemy marnowanie jedzenia. Na Fb widziałam grupę dla Poznania, gdzie ludzie oddają jedzenie np.ktoś za dużo ugotował, komuś zostało po imprezie, ktoś dostał coś w prezencie czego nie lubi lub nie może jeść. Pomysł godny naśladowania.

    Polubione przez 1 osoba

  3. Szczerze myślałam, że znajdę ciekawsze rady, te są dość okrojone i nie do końca chyba przemyślane np „…pomidory i żółty ser zrób na obiad spaghetty”. Do spaghetti potrzeba trochę więcej niż pomidor i ser, poza tym z takich produktów najlepiej zrobić po prostu kanapkę;) Nie mniej jednak fajnie, że poruszasz ten temat. Pozdrawiam

    Polubione przez 1 osoba

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s